ЖиттяКультураНовини

Львівська диригентка Оксана Линів готує оперу Чайковського російською мовою

Українська диригентка, Оксана Линів, планує виконати оперу Петра Чайковського “Євгеній Онєгін” у 2025 році у Німеччині.

Як повідомляє Саксонська державна опера Дрездена, у липні 2025 року диригентка виконає оперу Петра Чайковського «Євгеній Онєгін» російською мовою.

Лібрето до опери написали Петро Чайковський та Костянтин Шиловський за романом у віршах Олександра Пушкіна — російського імперського поета, ксенофоба. Квитки розпочнуть продавати у квітні 2024 року.

Вже цьогоріч у квітні можна придбати квитки на подію.

Оксана Линів прокоментувала підготовку до опери у Facebook-дописі. Вона стверджує: попри те, що в Україні від початку воєнного стану припинили виконувати музику Чайковського, Прокоф’єва, Шостаковича, Рахманінова, Стравінського, твори цих композиторів обов’язкові в репертуарі кожного диригента на міжнародному рівні.

“Твори цих композиторів належать до обов’язкового репертуару кожного диригента, чия кар’єра розвивається на інтернаціональному рівні, адже ці твори належать до світової музичної спадщини. Вони є невіддільною частиною і стандартним репертуаром симфонічних оркестрів та оперних театрів цілого світу, і цей репертуар був сформований ще сотні років тому”, — заявила Линів.

Водночас вона зазначила, що завдяки співпраці з провідними оркестрами та оперними театрами українські диригенти можуть додавати до стандартного репертуару “маловідомих українських композиторів і додавати ці імена до світової класичної музичної традиції”.

More in:Життя